Este porcul un animal sfant?

Daca stau sa ma gandesc bine, nicaieri nu am citit, si nici macar nu am auzit undeva cum ca porcul ar fi considerat animal sacru. Totusi, de Craciun si de Paste se taie porci si se servesc la mesele de sarbatoare. Se servesc sub forma de sarmale, fripturi, ciorbe, si multe alte bunatati.
Bun, sa incepem cu inceputul.
De Carciun se taie porcul, si asta de sute de ani. De Paste se taia pana mai acum cativa ani mielul, insa acum s-a trecut la porc, poate pentru ca
este mai ieftin, sau poate ca ... cine stie.
Totusi, de ce se taie porc? Sa fie carnea lui mai gustoasa? E! chiar asa? Nu stim noi oare ca gustul se educa?
Sa fie mai ieftin? Pai si daca e ieftin, e si sanatos? Parca nu.
Si atunci? Poate ca raspunsul nu il cautam bine, caci nu prin logica vom afla raspunsul. Caci nu are nici o logica.
Cert este ca sarmanul porc, asa jegos cum este el, asa fara minte cum isi traieste el toata viata in cocina lui, cu toti microbii ce ii poarta si dupa moarte si ii ofera celui ce ii consuma carnea, ajunge el desfatarea oamenilor. Prin moartea lui oamenii se bucura de un festin regal. Da. Asta este raspunsul mult cautat: porcul este sacrificat pentru masa. De aceia, prin sacrificiul el ajunge un animal sfant.
Bineinteles ca sfintenia de care vorbim in acest caz nu are nici o legatura cu sfintenia spirituala, ci mai degraba cu sfintenia dietei, a imbuibarii. Si totusi, oare cati oameni infulecand la sarmale pana sa plesneasca  multumesc ei porcului din a carui carne sunt facute?
Sa fie oare omul la fel de nesimtit ca si un porc? Sa fie oare omul slabatic ca si o fiara salbatica?

Comentarii

Recent post

Postări populare de pe acest blog

Lista tuturor animalelor din lume

Ce înseamnă spăunat?

Gumă coaie de cămilă pentru copii