Buclucașa istorie a omenirii


Ce spune istoria?


Războaie, războaie și iar războaie. S-au ridicat imperii și au căzut imperii.

Civilizații apuse copiate de civilizații moderne, ca mai apoi să să se stingă.
Împărați, regi, domnitori, țari, dictatori, despoți. Unii au cucerit o lume întreagă (la vremea lor), alții au domnit în anonimat (adică în pace, conducând poporul cu înțelepciune - despre ei prea puțin se vorbește).
Ce este istoria? Și, cât de obiectivă este ea?
Dacă ținem cont de faptul că istoria este scrisă de învingători (de cei aflați la putere), ar fi cazul să ne punem multe semne de întrebare cu privire la anumite evenimente.
Istoria deși pare o știință exactă, ca și matematica, nu este și nu va fi niciodată. - Ca și matematica. Și mulți oameni obiectează la afirmația că matematica nu este o știință exactă (nimic nu este), dar cel mai bun exemplu este înmulțirea cu zero.
Bineînțeles că nu putem anula știința, nici matematica, nici istoria. Putem însă să nu băgăm mâna în foc pentru acuratețea și exactitatea lor.

Documentele istorice


În istorie o mulțime de documente foarte vechi sunt puse sub semnul întrebării. Unele sunt suspecte de fals. Altele par a fi scrise la comandă, subiective.
Iar problema cea mai gravă este că cele mai multe manuscrise vechi nu mai există. Fie au s-au distrus odată cu trecerea timpului, fie au fost abandonate nu tocmai în condiții optime, fie au fost distruse cu bună știință din diverse motive.
Și cum avem de obicei doar o variantă a unui eveniment, neștiind și varianta celor înfrânți, cum putem trage o concluzie dreaptă asupra unui eveniment istoric?

Comentarii

Recent post

Postări populare de pe acest blog

Lista tuturor animalelor din lume

Gumă coaie de cămilă pentru copii

Ce înseamnă spăunat?