30 de ani de la Revoluția Română din Decembrie 1989

Articol publicat în categoria istorie

Hartă România
Acum 30 de ani Românii aveau să se elibereze de dictatură și să învețe pe pielea lor că libertatea este scumpă

Revoluția română decembrie 1989

Decembrie 1989. După înfometare și lipsă de informații populația a răbufnit într-o Revoluția de zile mari.
Dosarele Revoluției nu vor fi finalizate niciodată, iar Adevărul nu va fi niciodată făcut public.
Dar din ceea ce puteam înțelege este faptul că la Revoluția din Decembrie 1989 au participat mulți agenți străini împreună cu oamenii de influență din fostul regim.

După 30 de ani multe s-au schimbat, multe au rămas la fel



Avem astăzi libertatea să vorbim despre aproape orice, înainte de Revoluție nu aveam acest drept.
Astăzi avem libertatea să cumpărăm și să investim cum vrem noi, sau cel puțin până la un anumit nivel. Și dacă avem bani. Înainte de Revoluție nu aveai voie să investești, nici să deții multe proprietăți.
Astăzi avem zeci de canale Tv, avem sute de radiouri, sute de ziare și reviste, și zeci de mii de site-uri online. Înainte de Revoluție nu aveam decât canalele oficial ultra cenzurate.

Înainte de Revoluție nu reușeai să faci nimic fără relații sau șpagă. Acum la 30 de ani de la Revoluție lucrurile sunt exact la fel.

Astăzi avem zeci de Mall-uri și Supermarketuri, produse de tot felul și pe placul oricui, doar că nu toți românii își permit. Pentru că deși viața în Decembrie 2019 pare luxoasă comparativ cu viața de acum 30 de ani, milioane de români trăiesc de pe o zi pe alta, mai rău decât înainte de Revoluție.

Revoluție, euforie, tranziție, sărăcie și șomaj, creștere economică și criză economică
Revoluția română

Primii ani de după Revoluție au fost un haos: patria hoților


Hoțiile, combinațiile, afacerile cu statul, politicieni, retrocedări de terenuri, au făcut ca unii să devină repede bogați. Ceilalți, muncitorii cinstiți au ajuns pătura săracă a societății post decembriste.

După ce în primele zile de după Revoluție aproape toți românii au jubilat plini de euforie și speranțe mari, în anii următori dezamăgirea a fost direct proporțională cu euforia primele zile.

În acea perioadă care nu se mai termina, perioada de tranziție, milioane de români au gustat gustul amar al șomajului și lipsei locurilor de muncă.

Apar primele buticuri. Marile uzine sunt băgate în faliment și se vând șmecherilor pe bani de nimic.


Tot în acea perioadă au loc mai multe mineriade, și confruntări violente.
Mineriadă

România aderă la UE
Creșterea economică și explozia prețurilor pentru construcții a relansat economic România. Odată cu aceasta România a aderat la Europa Unită începând astfel exodul a milioane de români către occident.

30 de ani de la Revoluție - România încotro?


Printre multe lacune din societate românească din prezent putem spune că s-au asfaltat enorm de multe străzi, s-au construit câteva poduri, în orașe s-au ridicat părculețe pentru copii, locuri de muncă sunt destule dar cele mai multe prost plătite, etc.
În România lui 2019 avem din belșug farmacii, bănci, amaneturi, case de pariuri și săli de păcănele. În special păcănele. Pentru că românii au prea mulți bani și trebuie să scape repede de ei.

Totuși idealurile pentru care au ieșit în stradă milioane de români în decembrie 1999 când se vor realiza?
Vedem pe scena politică ridicați că lideri doar incompetenți și infractori.
O dată pe an pe 22 decembrie vedem câteva minute la știri o comemorare a acelor evenimente. Și câțiva politicieni ieșind la rampă folosindu-se de acest eveniment pentru a își promova imaginea, pentru că din comunismul tiranic am ajuns în capitalismul despotic.

In memoriam
Să nu uităm că atunci au murit oameni!
Revoluția 89

Comentarii

Recent post

Postări populare de pe acest blog

Lista tuturor animalelor din lume

Ce înseamnă spăunat?

Gumă coaie de cămilă pentru copii