Papa și upgrade la Evul Mediu

Vineri 31 Mai 2019 Papa de la Roma (mai exact de la Vatican) va păși pe meleagurile noastre.

Desigur că vizita liderului de la Vatican se va efectua sub egida păcii și ecumenismului.

Doar că mai bine de 1000 de ani Papa de la Roma a condus despotic cea mai mare parte a Europei, și datorită sistemului papal orașe întregi erau rase de pe fața pământului, oameni care gândeau altfel decât permitea 'sfântul scaun' erau arși pe rug de vii, iar Europa a cunoscut cea mai cruntă dictatură din toate timpurile.

Iar acum în 2019 papa de la Roma vine în România cu gânduri 'pașnice'. Și mulți oameni consideră că ce s-a întâmplat în istorie este ceva ce ține de trecut, și că acuma papa iubește pacea și toleranța. Hm?
Doar că s-a dovedit de atâtea ori faptul că "un popor care își uită trecutul este condamnat să îl repete".

Bineînțeles că papa (și ne referim aici la funcție nu la persoană) nu mai poate fi intolerant cu cei care gândesc și cred altfel. De ce? Pentru că nu mai are puterea să o facă.
În prezent, prin promovarea masivă în media, papa este un reprezentant al spiritualității. Puterea pe care a avut-o în timpul evului mediu nu o mai are.
De aceea este nevoie ca papa și subalternii săi sau fie toleranți cu toți 'ceilalți'. Pentru că doar așa se poate câștiga încrederea mulțimilor.
Iar dacă îi va ieși pasența și va deveni iarăși puternic ca odinioară vom intra iarăși în evul mediu. Cu upgrade desigur, căci acum există încă tipografii și bloguri online. Deocamdată....

Comentarii

Recent post

Postări populare de pe acest blog

Lista tuturor animalelor din lume

Gumă coaie de cămilă pentru copii

Ce înseamnă spăunat?